Patiënt Empowerment

In het voucherproject ‘Vernieuwend de patiënt versterken: patiënt empowerment voor nu en in de toekomst’ wordt aan de hand van (het proces van) empowerment op een vernieuwende manier de positie van de patiënt versterkt. Zodat dit aansluit bij de behoeften van de nieuwe generatie. Het gaat erom dat de juiste inhoud (content) op de juiste plaats (place) en op de juiste tijd (time) de patiënt bereikt. Zodat de patiënt nu en in de toekomst is voorbereid op zijn rol in het ziekteproces.

De individuele patiënt bepaalt zélf welke informatie hij op welk moment wil hebben. Dit vereist het vermogen van een patiëntenorganisatie om informatie op maat te bieden. En een dialoog aan te gaan met de patiënt. Dit vraagt om andere manieren van communiceren dan patiëntenorganisaties tot nu toe hebben gedaan. Om de patiënt op het juiste moment, de juiste informatie op maat te kunnen bieden, die ook aansluit bij de jonge generatie patiënten, wordt er onder andere een app ontwikkeld. Daarnaast zal een digitaal platform worden opgezet waarin patiënten ervaringen kunnen uitwisselen.

De nieuwe communicatiemiddelen zijn afgestemd op de individuele behoefte van de patiënt op een bepaalde tijd. Het doel is om de patiënt/gebruiker de mogelijkheid te geven om actief de regie te nemen in het eigen zorgproces en persoonlijke doelen te stellen op basis van goede persoonlijke adviezen. Om dit te bereiken moet de gebruiker de juiste informatie op het juiste moment krijgen.